Slutgrillat "mellan Domus och Paley"? Aldrig i livet!

 

Historien börjar egentligen för 80 år sedan, då göteborgaren Ingvar Andersson började sälja korv från en låda på magen på denna plats. Han satte så småningom upp en masonitbarack som sedan stod där till 50-talet.
Ingvar Andersson, hyrde också lagerlokalen "Moset" som ligger cirka 25 meter från själva kiosken. Där lagas maten än i dag. För i Jonsborgs gatukök är det hemlagad mat som gäller. Såväl moset som köttbullarna, strömmingen och den vegetariska maten lagar personalen själv. Detta är säkerligen en av förklaringarna till populariteten.


1953 byggdes sedan kiosken som står där idag. En ny korvgubbe, som händelsevis också hette Ingvar Andersson, tog över och drev den sedan ända till 1995. Då köpte Jonsborgs kiosken.


Pressbyrån, som hyr lokalen av kommunen och i sin tur hyr ut en del av byggnaden till Jonsborgs Gatukök, har emellertid sedan flera år försökt bli av med hyresgästen för att kunna ha hela lokalen själv. Förra gången gatuköket sades upp till avflyttning klarade de sig kvar på en juridisk teknikalitet: Pressbyrån hade sagt upp privatpersonen Björn Jonsborg, medan det var hans aktiebolag som stod för hyreskontraktet.


- Vi trodde att det skulle bli en trivsam och bekymmersfri verksamhet. Om vi hade vetat vad som väntade oss hade vi nog aldrig köpt den, konstaterar Magnus Jonsborg som, endast 25 år gammal, fått lära sig mycket mer om juridik och företagsamhetens avigsidor än han skulle önska. Men stridsviljan är fortfarande intakt, trots resultatlösa förhandlingar i Hyresnämnden och tunga advokatkostnader.


Pressbyrån betalar 165 000 kronor i hyra till kommunen per år. De hyr sedan ut ungefär en tredjedel av lokalen till gatuköket för 153 000 kronor. Det betyder 12 000 kronor per kvadratmeter. Men det är ändå inte hyran striden handlar om. Möjligen en ny lokal med likartat läge.


Han visar upp sina listor med namnunderskrifter. Fram till i mitten av oktober har ungefär 18 000 personer skrivit på listorna där man kräver att gatuköket ska få vara kvar. Listorna utgör en brokig blandning av kända och okända personer.


"Det behövs en korvgubbe med stil här på Avenyn!" skriver Leif Pagrotsky. "Här åt jag min första korv för 53 år sedan" avslöjar Jan Malmsjö . "Är ni galna - var ska jag nu äta min mat i Göteborg?" undrar Peter Harrysson.


"Mångfald är viktigt"
Flera av Göteborgs politiker har engagerat sig i frågan. Kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson har uttalat sig i flera tidningar och poserat på bild tillsammans med Björn och Magnus Jonsborg. Han har lovat att "göra vad han kan".


Även folkpartisten Erik Lithander och Fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson har uttalat sitt stöd. Enligt Magnus Jonsborg tycker många politiker att det är viktigt med en mångfald i staden.
- Mångfald betyder att det inte bara ska finnas kedjeföretag, som Pressbyrån och McDonald's på Avenyn.


Medan striden rasar förfaller gatuköket. Idag är det slitet och neonskylten är trasig. Väggarna är tapetserade med urklipp från tidningar och brev från personer som vill ha kvar kiosken. I taken finns en läcka som borde åtgärdas, men innan tvisten är avgjord, vågar ingen satsa pengar på renovering.


Korvkiosken, som figurerat i TV-serien Albert och Herbert, som fått en egen sång och popvideo (Mellan Domus och Paley, en cover på Mellan Dover och Calais), och som engagerar så många människor hänger löst ännu en gång. Nu är det kanske sista ronden i denna Davids kamp mot Goliat. Om 18 000 supportrar får som de vill blir det David som tar hem vinsten denna gång också. Gött Mos åt alla! Kampen kommer pågå tills sista korven

och sista skeden garanterat äkta mos är serverad!

Brevet från arkitekten Tor Hermond om den gamla kiosken

Skrivelse från arkitekten, om den gamla kiosken uppförd 1953. Finns i orginal i kiosken, stavfelen finns i orginalet & därför låter vi dem vara kvar.


När jag arbetade hos kjessler & Mannerstråle som arkitekt,
så fick jag uppdraget att rita en ny korvkiosk på Avenyn.
Det visade sig redan då att det skulle ta lång tid med alla
tillstånd m.m. trots det att den gamla lilla träkiosken var nästan fallfärdig.
Korhandlarn hade redan då ett ryckte om att hans korv med mos var det bästa i hela göteborg
problemen hopade sig, då flera intressenter ville vara med som hyresgäster eller delägare. Taxi vile ha ett upphållsrum, televerket ville ha ett uppehållsrum och så pressbyrån som ville ha sin del. Pressbyrån hade redan en kiosk uppe vid stadsbibloteket som måste flyttas och pressade på för att flytta in i korvkiosken

Allt detta tog lång tid att sy ihop. Jag tror utredningen byggnadslov m.m tog ca ett år.
Stadsbyggnadskontoret gjorde en specialutredning om kiokser om deras vara eller inte vara.
Själva byggandet gick raskt i och med att den färdigställdes på fabrik i värmland och fraktades ner i två delar. Ytbeklaä-naden satter på plats och bestod av norsk labradorsten.
Inredningen var mycket modern för sin tid och med luftkonditionerin och ventilation. Pressbyrån ville redan då bestämma både det ena och det andra,så jag hade fyllt upp med att jämka ihop det hela. Texten på skyltarna diskuterades mycket och själv tyckte jag att pressbyrån skylt var mycket ful och fördärvade den rena taklisten.
Det blev den dyraste korvkisken på sin tid i hela Sverige,
och jag brukar skryta med detta.

 

Tor Hermond 1953

 

"Skriven med alla fel som Arkitekten har med i orginal-brevet!"

 

Om Tor Hermond

 

Tor Hermond kom senare att leda årliga vandringar i delar av katekomberna, och tack vare honom fick tiotusentals göteborgare stifta bekantskap med denna glömda del av stadens historia. Numera är man mer restriktiv med visningarna på grund av skederiskerna, men det förekommer fortfarande guidade turer för grupper.

Ända tills han blev gammal och sjuk fortsatte Tor Hermond sina visningar. Sin sista guidning hade han bara någon månad före sin död. 10.000 besökare har följt med honom ner i underjorden.

På andra språk

11.09.2002
Svenskene ruster opp til korv-kamp mot trønderne. Ikke mot pølse-Hanssen denne gangen, men mot Ole Korvert Reitan & co.
For tre år siden skrev 10.000 gøteborgere (eller heter det gøteborgerborgere?) under på protestlister for å berge familien Jonsborgs visstnok så berømte pølsebu på Avenyn midt i sentrum av byen. Blant dem var kjendiser som Jan Malmsjö, Tommy Körberg, Ace of Base og Patrik «Hur brett har du hoppat?» Sjöberg.
Men nå spøker det igjen. Ifølge lokalavisen GT vil et norsk storkonsern ved navn Nervesen overta. ? Og servere lunken plastpølse, sier Björn Jonsborg til avisen.
For de av oss som har smakt svensk pølse, skulle det begrepet oppsummere det aller meste av det landet har å tilby på korv-fronten ? med eller uten Nervesen og andre nervøse nordmenn. Men Jonsborg varsler strid til siste skje med garantert ekte potetmos.

Georg Mathisen

 

Länk till Tidningen i Norge

 20 feb 2003 GÖTEBORG
Korvmojen på Avenyn i Göteborg är hotad.
Då rycker handelsminister Leif Pagrotsky in.
- Det behövs en korvgubbe med stil här, skriver han.

Namnteckningarna är många på de flottiga sidorna i kollegieblocket. Här protesterar toppolitiker, kändisar och vanligt folk mot att kiosken riskerar att försvinna. Pagrotsky, Jan Malmsjö, Tommy Körberg, Peter Harryson och Rikard Wolff är några.
- Det handlar om att bevara svenska mattraditioner, säger Björn Jonsborg som driver gatuköket tillsammans med sin son Magnus.
Ingen skräpmat
Kiosken slog upp luckorna för 80 år sedan. Den ligger snett emot ett av stans tjusigaste hotell. Här är det korv med mos som gäller, inte amerikansk skräpmat. Och vegetariska burgare.
- Brottaren Frank Andersson åkte från Trollhättan för en hel special, säger Magnus Jonsborg.
Han fick två korvar och mos i ett korvbröd. Och åkte hem igen.
Jonsborg hyr av Pressbyrån, som har försökt att få ut honom de senaste sex åren. Han har spjärnat emot. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden igen i slutet av mars. Det är tredje gången.
- Det är väldigt påfrestande att inte veta vad som gäller, säger Björn Jonsborg.